onsdag, augusti 27

Veckohandling - lösningen på livets stora gåta

Nu ska jag skriva om mitt bästa knep för att göra vardagen lite enklare: veckohandling. Det här är på riktigt lösningen för att få vardagspusslet (så töntigt ord, men jag sa det just) att gå ihop. En lista på problem tricket är bra för:
  • Om du har svårt att komma på vad du ska äta och det blir mycket samma.
  • Om du tycker att det är sjukt tråkigt att handla och vill göra det så lite som möjligt och inte varje dag.
  • Om ni till exempel är ett par och ni är olika mycket intresserade av matlagning men ändå vill ta ungefär lika mycket ansvar för att ni får mat i kylskåpet.
  • Om du ofta handlar på väg hem från jobbet eller skolan och alltid råkar vara väldigt hungrig då och råkar köpa onödigt snacks och alla möjliga saker som du inte riktigt vet vad du ska ha till. Helt enkelt mycket dyrt, onyttigt eller saker du får slänga för att det blir för gammalt.
  • Om du snabbplanenar medan du är i affären men inte riktigt vet vad som finns hemma och till slut har du tre halva paket körsbärstomater i kylen som du inte hinner äta upp.
  • Om du inte är så bra på att planera in matlådor och får äta ute ofta, fastän du inte vill/har råd.
  • Om du vill äta mera grönsaker, eller ändra din kost på något annat sätt, mer vegetariskt kanske? Det blir väldigt tydligt när man handlar för en hel vecka att se hur mycket kött/mejeri/grönsaker/pengar som går åt.
Självklart kan man göra olika varianter åt alla möjliga håll, till exempel antalet middagar man handlar för och så vidare, det här är vårat sätt att göra det på och det passar oss alldes utmärkt.
Så här gör vi:
Varje söndag sitter vi ner tillsammans, jag och Ingemar, och bestämmer allt vi ska äta i veckan. Vi listar ut hur mycket mat vi har hemma nu, hur många portioner vi behöver i veckan inklusive matlådor, frukost och mellanmål. Vi kollar i kokböcker och på internet för att hitta smarriga nya recept för att få lite omväxling till våra klassiker. Vi har också en lista med massa olika maträtter som vi är bra på och gillar, som vi plockar från då och då. Samtidigt kollar vi vad vi har hemma och vad vi behöver till alla rätterna, liksom exakta antalet lökar och tomater, paket tofu, men också basvaror så att vi inte saknar pasta eller linser. Vi skriver upp allt i en listapp i telefonen. Just nu använder vi Out of Milk, men även ICA-appen har samma funktion. Sedan tar vi varsin cykel med cykelkorg och handlar allt vi behöver inför veckan. Allt detta tar MAX 2,5 timma, lite olika beroende på hur mycket folk det är i affären och hur pigga vi är.


Några fler tips:
  • Vi planerar inte alltid fem måltider, om vi till exempel har planer inför fredagen eller har dålig fantasi så skippar vi den. Ibland vill man ju också bara äta hämtpizza. Planera för så många dagar som passar dig eller din familj!
  • Standard är väl att planera fyra portioner av varje rätt (om man som vi är två personer), men om man gör sex portioner av tre rätter så räcker det till matlådor och middagar nästan hela veckan och vi slipper laga mat varje dag.
  • Passa på att planera in variation i maten. Till exempel en soppa, en pasta, en tofu, och en paj. Så man inte behöver äta kidneybönor eller broccoli i alla rätter i vecka. 
  • Om man kommer på många lika rätter, till exempel många soppor, skriv upp det och så har du redan första rätten klar till nästa veckas planering. Fyll på listan allt eftersom du kommer på mer saker, om man stöter på goda recept på internet till exempel. Det är detta som är svårast nämligen.
  • Planera in grönsaker! Min kollega i somras hade alltid med sig en burk med blandad grönsallad till jobbet och jag tyckte det såg så lyxigt ut. Hans knep var att göra en stor sallad i början på veckan och lägga i små burkar att ta med. Så smart! Funkar ju också på lite mer annorlunda sallader, som pizzasallad till exempel. En sallad per vecka!
  • Nu när du vet när du ska äta vilka bönor är det också enklare att planera in att de ska blötläggas ett dygn innan. Jag tycker inte att det är några problem att lägga dem i blöt på söndagen och koka på måndagen även om jag ska använda dem senare i veckan. Och så kokar jag alltid extra mycket och fryser in det jag inte använder (lägg platt i en plastpåse så är det lätt att ta så mycket man behöver). Då är det lätt att använda om man improviserar helglunch till exempel.
Sådär! Då är det bara att prova! Var inte rädd för att det tar mycket tid (just den dagen du handlar), för ärligt talat, vad är jobbigast och tar mest tid och energi egentligen? Förmodligen att springa på affären och lista ut vad man ska äta varje dag. Denna planeringen kom faktiskt från att vi tidigare gjorde så, och i kombination med mitt hungerhumör så var det inga bra vardagar. Vi var mest hungriga och stressade. Och om man inte orkar åka och handla en söndag eller om det spöregnar, gör handlarlistan och ta det på måndagkväll istället. Se det som hjälp istället för regler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar