fredag, december 11

Putsat loppisfynd och svanenmärkta värmeljus


I onsdags var ju jag och Frida på Orust för att pratar lite med det företaget vi hjälper med deras MLS. På väg från bussen till hamnen gick vi förbi två loppisar och Frida ba "det lär ju finnas fyndmöjligheter här". Så innan vi åkte hem igen kikade vi in i den öppna av de två. De här gulliga ljuslyktorna stod på ett stort bord med julgrejer precis när man kom in, med en lapp som sa "3 delar, 10 kr". Exakt så här ska det vara på loppis tycker jag. De fick helt enkelt följa med hem

 Christmas lights. I found this cute candle holders at a flea market this week and polished them with vinegar. I also bought environmental friendly tealights in plastic och glass instead of aluminium.
Jag började med att putsa upp dem och då blev de ju ännu finare. När jag googlade var äppelcidervinäger det första jag stötte på, så det använde jag tillsammans med en svamp och gnuggade. Det finns kanske bättre sätt, mina blev ju inte helt perfekta utan det är en del fläckar kvar. Men 1) orka 2) det är också ganska fint att de inte är perfekta. Efter det tog jag en bit bomullstyg och gnuggade dem så att de blev riktigt glansiga.

 Christmas lights. I found this cute candle holders at a flea market this week and polished them with vinegar. I also bought environmental friendly tealights in plastic och glass instead of aluminium. Dags för ljus! Då vanliga värmeljus sitter i en kopp av aluminium så är de inte särskilt miljövänliga eftersom det krävs sinnessjuka mängder energi för att utvinna aluminium. Det är också därför det är så viktigt att fortsätta återvinna aluminium (när man använder återvunnet aluminiumn sparar man hela 95 % av den energi som går åt för att istället nyproducera samma produkt), trots att de inte längre ska slängas bland metallförpackningar. Nu är det istället kommunerna som ansvarar för återvinningen av dem, i Göteborg ska de till metallåtervinningen på återvinningscentralerna. Man ska fortfarande ta loss vekehållaren eftersom det är en annan metall än koppen.
Om man vill slippa köra ljuskoppar till återvinningen kan man istället köpa koppar i plast eller glas samt lösa refilljus. Koppen används alltså många gånger, vilket alltid är bra ur miljösynpunkt.

 Christmas lights. I found this cute candle holders at a flea market this week and polished them with vinegar. I also bought environmental friendly tealights in plastic och glass instead of aluminium. Dessa två sorterna kommer från Indiska (i plast, vänster) och Clas Olsson (i glas, höger). Som ni ser har de i glas en väldigt tjock botten som gör att de inte passar så bra i grunda lyktor, men de passar ju bra i till exempel en snöglob. Och så går de verkligen sönder om man tappar dem i golvet, jag testade (OBS lurig förpackning). De verkar dock vara lite lättare att rengöra inför nästa ljus.

 Christmas lights. I found this cute candle holders at a flea market this week and polished them with vinegar. I also bought environmental friendly tealights in plastic och glass instead of aluminium. När det gäller själva stearinet så är det just stearin som är mest miljövänligt jämfört med parrafin som ju är en fossil oljeprodukt. Stearin kommer från vegetabiliskt och animaliskt fett, så om man är vegan vill man nog kolla upp detta lite mer noggrant, det kanske finns ljus med Vegan-märkning? Stearin kan också komma från palmolja, vilket inte heller är så käckt eftersom det skövlas regnskog för att ge plats åt palmoljeplantage. Men, dessa svanenmärkta från Clas Olsson och Indiska är fria från palmolja och alltså de bästa att använda sig av.

Nu tar vi väl fredag då!

Ps. Det tar längre tid att skriva reseguide än vad jag trodde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar